Tanıdığım üst düzey bir yönetici var. Aynı şirkette hiç çalışmadık ancak onu iş yaşamında uzaktan izlerim hep. Zaman zaman birlikte ortak kurumsal aktivitelere katıldığımızda dikkatimi çeken bir davranışı vardır. Yöneticisi ayrıldıktan sonraki ilk beş dakika içinde o da aktiviteden ayrılır.
Bu durum başka birçok aktivitede daha tekrarlayınca bunun bir davranış kalıbı olduğunu farketmekte gecikmedim. İlk başlarda dikkatimi çok çekmeyen tesadüfi olduğunu düşündüğüm bu durum, davranışa dair çözümlemeyi yaptıktan sonra ilgimi çekmişti. Yıllardır aynı kurumda bağlılıkla çalışan bu arkadaşım neden böyle davranıyordu? Aslında cevabı basitti o bir ‘profesyoneldi’. Bulunduğu aktiviteden ayrılana dek çok eğlenir gibi gözüken, asla orada bulunmaktan sıkıldığını düşünmeyeceğiniz bu arkadaşım aslında sadece kurumsal bir görevi yerine getirmenin peşindeydi.
Günümüz iş hayatının gerçekleri bizleri iş ortamlarında var olabilmek ve tüm donanımınıza rağmen itilip kakılmamak için ofis politikaları diye bir kavramla tanıştırdı. Birkaç yıl önce elime Casey Hawley’in Barron’s yayınevinden çıkardığı ‘Ofis Politikaları için 100 Taktik’ isimli kitabı geçti. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Kitap A’dan Z’ye bir çalışanın iş yerinde yaşayabileceği her tür durum ve karşılabileceği her insan modeliyle başa çıkabilmek için çözüm önerileri üretiyor. Kariyerinizi geliştirmeye yarayacak taktikler verirken yapılmaması gereken hataları da sıralıyor. Kısacası kurumsal kaderinizin kontrolünü elinize almanıza yardımcı oluyor. Nasıl mı? Öncelikle, kendi ofis stratejilerini oluşturacaklara bir öz değerlendirme yapmalarını önererek:
- Ne kadar saldırgan olmak istiyorsunuz?
- Nasıl bir kurum kültürünüz var? Muhafazakar? Yeni girişim? Rekabetçi?
- Kişiliğinize en uygun olan nedir?
- Değerleriniz ve etik anlayışınız doğrultusunda rahatlıkla yapabilecekleriniz neler?
- Yaptıklarınızdan kimler etkilenebilir? Riskleriniz nedir? Elde edeceğiniz ödüller neler?
Kitapta yer alan bölümler de bu konunun ne kadar ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini ortaya koymaya yetiyor:
- Her Profesyonelin Atması Gereken 25 Kritik Adım
- Kariyerinizi Mahvedebilecek Asla Yapmamanız Gereken 25 Şey
- Patronunuzun Kariyerinizi İlerletmenize Yardım Etmesini Nasıl Sağlarsınız
- Dünyanın En Kötü Patronunu Nasıl Yönetebilirsiniz
- Kirli Politika Sanatı: Geri Adım Atmak
- Gücünüzü Oluşturmak: İlişkilerağı Oluşturmak ve Başarılarınızı Duyurmak
- Şirketinizdeki Önemli Oyuncular ve Sizin Tarafınızda Olmaları için Yapmanız Gerekenler
- Yeni İşe Başlamak ya da İşten Ayrılmak: Köprüleri Oluşturmak için Fırsat ya da Felaket
- Eş Konumdaki Mesai Arkadaşlarınızı ve Elemanlarınızı Sizi Bir Yıldız Yapmaları için Nasıl Yönetirsiniz
- Başarı için Aksiyon Planınız
Kitabı okuyup bitirdiğimde arkadaşımın başka birçok davranışının daha nedenlerini çözmüştüm. Hatta acaba bu kitabı okudu mu diye düşünmekten alamadım kendimi. Biz uzun süredir karşılaşmıyoruz ama ortak bir dostumuz geçtiğimiz günlerde bir terfi daha aldığını söyledi. Onun yakın bir zamanda daha da tepelerde olacağını düşünüyorum, hatta bundan eminim.
Kişisel olarak kitaptan çok faydalandım. Okuduklarım beni limitlerime dair daha bir haberdar kıldı ama galiba okuduğum ve öğrendiğim herşeye rağmen ben bir ‘amatör’ olarak devam etmek istiyorum çünkü nefes aldığımı böyle hissediyorum:-)
İlgili siteler:
http://www.pandora.com.tr/urun/100-tactics-for-office-politics-2e/198994
Görseller: Google Images